• 2023-05-11
 • Rekrytering

Plan- och exploateringschef till sektorn för samhällsbyggnad

Om arbetsplatsen

Välkommen till Härryda, en kommun som vågar! Vårt strategiska läge i en storstadsregion med Västsveriges internationella flygplats Göteborg Landvetter Airport, gör oss till en attraktiv och expansiv kommun där många vill bo, leva och verka.

Här siktar vi mot att ha Sveriges bästa skolor och näringslivsklimat, omsorg av högsta kvalitet och attraktivt samhällsbyggande. Tillsammans är vi 3 000 medarbetare som gör mötet med Härryda kommun enkelt. Med mod, nytänkande och handlingskraft inspirerar vi varandra och levererar service med kompetens och kvalitet till de vi är till för!

Vi söker dig som är engagerad och öppen för olika perspektiv och vill skapa lösningar som håller för kommande generationer. Härryda kommun blev förra året utsedd till Årets superkommun i klassen storstadskommun i Dagens Samhälles årliga ranking.

Samhällsbyggnadssektorns övergripande mål är att skapa förutsättningar för en årlig tillväxt på 1,5 % och att utveckla bostäder för olika behov och åldrar både i tätort och på landsbygd. För att bidra till utvecklingen i Göteborgsregionen vill vi vara ett föredöme när det gäller hållbart och innovativt samhällsbyggande och växa i enlighet med kommunens översiktsplan och riktlinjer för förhandsbesked.

Framför oss har vi flera stora och spännande signaturprojekt:
· Etapp 1 Landvetter Södra, stadsutvecklingsprojektet där vi
tillsammans med kommunens utvecklingsbolag LSUAB och ett
byggkonsortie ska möjliggöra för bl.a. 5 000 nya bostäder
· Wendelstrand, ett unikt stadsutvecklingsprojekt som etappvis
omvandlar ett nedlagt stenbrott till 1 000 nya attraktiva
bostäder med sjöutsikt i bästa söderläge
· Ny järnväg mellan Göteborg och Borås, där vi utmed
bansträckan ska förbereda och utveckla vårt samhälle för nya
tågstationer, bostäder och verksamheter

På samhällbyggnadssektorn satsar vi tid och kraft på att vår arbetsplats är trivsam, vänlig och inkluderande. Som arbetsgivare tummar vi vare sig på bra anställningsvillkor, en god arbetsmiljö eller intressanta utvecklingsmöjligheter. Vi är proaktiva och handlingskraftiga i vårt digitaliserings- och utvecklingsarbete och arbetar med ständiga förbättringar som leder oss i rätt riktning.

Invånare, fastighetsägare och företagare berömmer oss för professionellt, service- och lösningsorienterat förhållningssätt. Flera gånger har kommunen belönats med Byggföretagens utmärkelse Byggdialogindex och vi ligger bra till i SKR:s insiktsmätning. För andra året i rad har Härryda chans att bli vald till Årets superkommun bland storstadskommuner av Dagens Samhälle. Sektor samhällsbyggnad är helt enkelt en viktig del i ett vinnande lag!

Arbetsuppgifter

Efter en omorganisation inom sektorn för samhällsbyggnad i april, skapades verksamhetsområdet Plan och exploatering som leds av plan- och exploateringschefen och styrs ytterst av kommunstyrelsen. Verksamhetsområdet är ett av fem på sektorn där ansvarig chef ingår i sektorns ledningsgrupp och är direkt underställd sektorchef. Som plan- och exploateringschef ansvarar du för kommunens strategiska planering genom översiktsplan, planprogram och detaljplanering samt exploateringsverksamheten med ansvar för markförsörjning, markägande och -förvaltning. Direkt underställt har du ett tiotal planarkitekter vars arbete samordnas med hjälp av plankoordinatorer samt en projektansvarig. En underställd mark- och exploateringschef ansvarar för kommunens exploateringsverksamhet med hjälp av en handfull mark- och exploateringsingenjörer och en markadministratör.

Rollen som plan- och exploateringschef handlar om att strategiskt och med stort fokus på affärsmässigheten arbeta för samhällsutveckling, säkerställande av lagar och förordningar och att politiska beslut genomförs. Du driver, leder och arbetar med den långsiktiga utvecklingen av kommunen och ger professionellt stöd till organisationen, enheten, medarbetare och politik. Vidare bidrar du på ett serviceorienterat sätt till ett gott samarbete med exploatörer och markägare.

Uppdraget har en central och betydande roll för att förverkliga kommunens tillväxtmål. Arbetet innebär kontakter med näringsliv, byggherrar, kommuninvånare, kommunal förvaltning och bolag samt politiker. För att passa in i rollen har du ett stort engagemang för verksamhetsområdet och samhällsutveckling. Du ser även plan- och exploateringsfrågorna som en viktig del i kommunens verksamhet och dess framtida utveckling ur ett helhetsperspektiv.

Kvalifikationer

Krav

 • högskole- eller universitetsutbildning inom fysisk
  planering, samhällsplanering eller arkitektur, alternativt någon
  annan relevant utbildning inom samhällsbyggnad som
  arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • goda kunskaper inom och erfarenhet av
  samhällsbyggnadsprocessen samt inom PBL.
 • flerårig chefserfarenhet där personal-, verksamhets- och
  budgetansvar ingår och där goda resultat kan påvisas.
 • förmåga att tänka strategiskt och långsiktigt, god
  helhetssyn och affärsmässighet.
 • god kommunikativ förmåga.
 • förmåga och intresse av att agera utifrån kommunens
  vision, ledord och förhållningssätt.

Meriterande

 • Erfarenhet av att leda chefer, tillsammans med någon form av
  chefs- och ledarskapsutbildning.
 • Erfarenhet från politiskt styrd organisation.
  Kunskaper inom FBL, JB och exploatering.
 • Erfarenhet från arbete med stadsbyggnadsfrågor på strategisk
  nivå och offentlig sektor.

Ledarskapsprofil
Som ledare är du förtroendeingivande, trygg, skapar lätt engagemang och agerar på ett tillitsskapande sätt. Med god kommunikativ förmåga lyssnar du in, inspirerar och stödjer medarbetare samt tillvaratar och utvecklar deras kompetenser. Du skapar och behåller goda relationer som präglas av dialog och att skickliggöra varandra. Du har lätt för att fatta beslut, hålla god struktur samt formulera och skapa framdrift mot tydliga mål.

Anställningens omfattning

Anställningsform : Tillsvidareanställning

Omfattning : Heltid

Ansökan

Ansök senast: 2023-06-04 23:59

Referensnummer : A1223437

Kontakt

Ragnar Lundborg 

Rekryteringskonsult, Ragnar Lundborg , 070-5519055

Suzana Jonic 

Bygglovsarkitekt, Sveriges Arkitekter, suzana.jonic@harrryda.se

Övrigt

I denna rekrytering samarbetar Härryda kommun med Ragnar Lundborg Consulting AB. Vid frågor är du välkommen att kontakta Ragnar Lundborg på telefon 070-55 190 55. Din intresseanmälan med personligt brev och CV skickas till harryda@luncon.se senast den 4 juni. Du kan också välja att skicka en formella ansökan direkt till Härryda Kommun via deras rekryteringssystem. Läs mer på www.harryda.se

Vi ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Vi vill upplysa om att din ansökan är en allmän handling enligt offentlighetsprincipen. Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.